DOMOV » OKOLJE » Zaščitna maska – odpadek

Zaščitna maska – odpadek

Z mesecem marcem 2020 je nova koronavirusna bolezen 19 globoko zarezala v vse pore našega življena. Globalni pojav z vsemi svojimi nepredvidljivimi učinki in posledicami je zajel tudi našo Četrtno skupnost Rudnik. Obseg sprememb v naših življenjih je nepredstavljiv!

Ne rokujemo se več ampak se »komolčimo«, ne smemo več objeti sorodnikov in prijateljev, udomačili so se izrazi »samoosamitev«, »karantena«, »testiranje« in »epidemiolog«, kateri so prej spali nekje na skrajnem robu našega zavedanja; nepredstavljivo se je spremenil tudi način preživljanja našega prostega časa. Prav tako se je udomačila uporaba zaščitne obrazne maske. A
glej ga, zlomka! Nenadoma zaščitna maska ni bila le prvo, kar zaznali ob srečanju s sočlovekom. Postala je tudi najpogostejši odpadek.
Zdaj se dnevno srečujemo z odvrženimi ali izgubljenimi zaščitnimi maskami, ki žalostno ležijo ob avtobusnih postajah, na pločnikih in zelenicah ter groteskno visijo na grmovju in podrasti ob sprehajalnih poteh na Golovcu. Prve tedne in mesece, ko je maska vstopila v naša življenja in postala vsakdanja sopotnica na vseh naših poteh, smo skoraj vsi uporabljali tako imenovane kirurške maske. Te so izdelane iz posebej obdelane plastike, kar pomeni, da za razgradnjo v naravi potrebujejo zelo dolgo obdobje in še takrat razpadejo v mikroplastiko. Ta je sicer našim očem nevidna, vendar zato toliko bolj trdovratna. Počasi, a vztrajno mikroplastika pronica v podtalnico ter se vrača k nam skozi prehransko verigo.
Odvržene zaščitne maske niso le odraz nekulturnega odmetavanja odpadkov, niso samo okoljski problem in estetski problem. Dolgoročno predstavljajo resno grožnjo za naše zdravje, čeprav nas kratkoročno ščitijo v času, ko jih zato namensko uporabljamo.

Še en paradoks sodobne globalne družbe. Kar nam najprej služi kot zaščita našega zdravja se dolgoročno spreminja v sovražnika okolja in posledično v sovražnika našega zdravja. Žalostni odsev tega časa niso le odvržene zaščitne maske. Komaj nam je doma in v šolah uspelo v večino prebivalstva vsaditi nekaj prijaznosti do okolja, da smo pravilno odlagali smeti in ni vsakdo odvrgel uporabljenih stvari na mestu, kjer so nehale služiti svojemu namenu. Obdobje negotovosti tega časa se zelo odraža v odnosu do okolja. Poleg odvrženih zaščitnih mask se povsod pojavljajo še drugi odpadki, od rabljenih plastenk do ostankov piknika v naravi. Mnogi so si v teh mesecih za družbo omislili kužka. Številne poti so posejane s pasjimi kakci ali odvrženimi vrečkami za le-te.
Mi – ali pa mogoče šele naši zanamci – se bomo nekega dne v prihodnosti ozrli nazaj v ta čas. Naj nas na obdobje koronavirusne bolezni 19 namesto odvrženih mask in degradiranega okolja raje spominja medsebojna pomoč, solidarnost ter zmožnost, da smo ohranili človečnost.

Avtorica: Aliana Moscatello

Pobude meščanov
Na spletni strani MOL lahko preko portala Pobude meščanov kadar koli vnesete vašo pobudo ali nepravilnost, ki jo opazite v vaši okolici ali kjer koli v Ljubljani. Tako bo informacija tudi najhitreje prišla do odgovornih. Če niste vešči spletne komunikacije,  lahko pokličete ali pišete tudi v pisarno ČS Rudnik in pobudo oddate z našo pomočjo.

Članek je bil objavljen v glasilu četrtne skupnosti Rudnik, številka 3, november 2020.

 

SORODNI ČLANKI

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja