DOMOV » OKOLJE » Zeleni kolesarski koridor

Na Institutu Jožef Stefan izvajajo evropski project H2020 URBANOME – Urban health, wellbeing, liveability na področju ocenjevanja zdravlja zaradi obremenitev v urbanem okolju.

Občane četrtne skupnosti Rudnik vabijo k sodelovanju v raziskavi.

V okviru “Urban Living Laba”, ki deluje pod okriljem Centra za Participativno Raziskovanje IJS (CPR IJS), želijo prikazati prispevek implementacije t.i. »zelenih kolesarskih koridorjev« v primerjavi z obstoječimi prometnimi koridorji v smislu spopadanja z izpostavljenostjo kolesarjev in pešcev onesnaženju zaradi motornega prometa.

Pilotni primer bi obsegal primerjavo med kolesarskimi povezavami na Dolenjski cesti in na ulici Ob dolenjski železnici, kjer bi simulirali vzpostavitev in delovanje t.i. zelenega kolesarskega koridorja.

Raziskava bo temeljila na osnovah t.i. ljubiteljske znanosti (Citizen Science), pri čemer bi uporabniki (kolesarji, pešci) sodelovali pri zbiranju in interpretaciji podatkov na področju okoljskih (onesnaženost zraka, hrup), družbenih (javna percepcija, ozaveščenost, sprejetost) in prometnih kazalnikov (čas potovanja, prometna varnost) z namenom prikaza učinkovitosti alterntivnih urbanistično/prometno načrtovalskih pristopov pri reševanju zadevnih okoljskih in zdravstvenih težav.

K sodelovanju v raziskavi vabijo občane četrtne skupnosti Rudnik – v kolikor ste zainteresirani, sporočite to na elektronski naslov urbanome@ijs.si.

SORODNI ČLANKI