DOMOV » NOVICE » Rudniška četrtinka 1-2023

Rudniška četrtinka 1-2023

Prvo letošnje glasilo Rudniška četrtinka ste že prejeli v nabiralnike ali pa ga še boste. Že v preteklem mandatu smo se odločili, da raznos namesto pošte, kjer je postalo pošiljanje nenaslovljenih tiskovin le v gospodinjstva naše ČS prava znanost, opravijo člani naših društev. Ker podpiramo vključevanje vseh ljudi v delo v skupnosti, smo zadnje raznose zaupali Društvu za kulturo inkluzije, ki s svojimi gojenci glasilo prinaša v vaše domove. Marsikomu od njih vsakodnevna opravila predstavljajo velik izziv, zato je delo, ki ga opravljajo toliko pomembnejše za njih. Zato našega glasila v zadnjih raznostih ne prejmete vsi v nekaj dneh, a na koncu bo v vseh gospodinjstvih!

Ker imamo ob takem načinu raznašanja tudi več informacij s terena, sporočamo razloge, zakaj morda niste dobili svojega glasila:

  • Glasilo se oddaja v hišne nabiralnike. V vsak nabiralnik se odda le eno glasilo, če nimate drugače označeno.
  • Morda imate vhod v hišo “skrit”.
  • Če poštnega nabiralnika nimate pri hiši oz. vhodu, se glasila ne more oddat.
  • Nekje, predvsem v nekaterih blokih, je dostop do poštnih nabiralnikov onemogočen, ker je vhod zaklenjen.

Kako pridete do svojega tiskanega izvoda glasila?

  • V času uradnih ur se oglasite v pisarni Četrtne skupnosti Rudnik, kjer vam bosta prijazni sodelavki brez problema izročili vaš izvod.
  • Pokličite v pisarno ČS Rudnik, 01 428 03 45
  • Pišite na mol.rudnik@ljubljana.si

UVODNIK

Pred koncem lanskega leta smo tudi v četrtni skupnosti Rudnik vstopili v novo štiriletno obdobje – nov svet in novi odborniki, ki ste jim zaupali glasove, se že lotevajo prvih nalog. Tudi zato, da bi bolje spoznali izzive v naši četrtne skupnosti, so eno izmed prvih sej izpeljali kar na terenu. Da boste bolje razumeli vlogo četrtne skupnosti smo vam pripravili članek, v katerem smo povzeli ključne informacije. 

Na novo smo se dela lotili tudi člani uredniškega odbora. Nova četrtinka je tako že odraz prvih korakov, ki smo se jih odločili nareditit. Bolj kot prej se bomo usmerjali v odkrivanje zanimivih posameznikov, ki so globoko vpeti ali pa so vplivali na družabno življenje v naši četrtni skupnosti. 

Posvetili se bomo tudi zanimivim kotičkom in zgodovini. Ste vedeli, da so nekoč na Golovcu tudi smučali? Da smo imeli pravo progo. Še več, če se odpravite do ribnikov pod Golovcem lahko izurjeno oko tam opazi tudi ostanke skakalnic. Veseli bomo, če nam boste pri tem tudi vi pomagali s kakim namigom in nam razkrili zanimivo lokacijo ali zgodbo, ki ji grozi, da bo utonila v pozabo.

Ker je življenje v skupnosti živahno, naj vas povabimo, da spremljate tudi spletno stran Rudniške četrtinke in naše družbene kanale, tam boste lahko prebrali najbolj aktualne novice, preverili, kaj pripravljajo za krajane društva in drugi ponudniki. 

Pred nami so lepi dnevi, izkoristite jih za sprehod po okolici svojega doma, dajte priložnost raznolikim razgledom, ki nas obkrožajo – od barjanskih travnikov, do Golovških brezpotij. In če vam bo tej vaši poti kaka stavba, kak okoliš… še prav posebej vzbudil pozornost, nas izzovite, z veseljem se bomo odzvali in raziskali zgodbo. 

Kot je tudi ta, povezana s tokratno naslovnico. V kotu Botaničnega vrta namreč stoji deblo, ki nosi spomine na čase daleč pred našimi. Gre za ostanek lipe, ki jo je Napoleonov maršal Marmont, prvi in glavni guverner Ilirskih provinc, zasadil več kot 200 let nazaj. Drevo so morali zaradi okužbe posekati, na njenem mestu zdaj raste mladi odganjek, ostanek debla matičnega drevesa pa obiskovalcem omogoča, da se dotaknejo zgodovine.

SORODNI ČLANKI