DOMOV » OKOLJE » Naš Golovec

Ko v teh vročih dneh iz razbeljenega betona stopimo v zavetje gozda, je pravi užitek, ko lahko zadihamo, se sprosimo in se sprehodimo skozi zelenje, tišino. Takrat se zavemo, kakšno srečo imamo, da imamo tako lep del narave praktično sredi mesta.

Gozdnata vzpetina Golovec je bila še v začetku 19. stoletja gola, od tod tudi ime. Sredi 19. stoletja so se mestne oblasti odločile za pogozditev tega območja. Zato imamo lahko danes sredi prestolnice enega od mestnih gozdov, eno od priljubljenih rekreativnih točk v Ljubljani. Golovec je zaščiten kot gozd s posebnim namenom, od januarja 2021 pa tudi dokončno urejen
kot urbani gozd. V gozdu so urejene rekreacijske in učne poti ter prostori za sprostitev. Ljubljana, Zelena prestolnica Evrope, to ime nosi z razlogom. Kakovost bivanja nam dvigujejo številne zelene površine. Gibanje v naravi, med drevesi nas sprosti zato sprehod skozi gozd pomembno vpliva na nas. Redno dnevno gibanje pomaga k boljši kondiciji, fizični in umski, gibanje v naravi pa pripomore tudi do bolj odgovornega odnosa do okolja, narave in družbe. Gozd, praktično na pragu doma, pa nam v vročih poletnih dneh ponuja osvežilno sprostitev v senci krošenj in prijetni tišini. Zaradi reliefne razgibanosti je Golovec primeren za različne oblike rekreacije, od lahkih sprehodov, do pohodov in kolesarjenja. Raznolikost in konfiguracija terena Golovca omogočajo, da si prav vsak lahko izbere sebi in svoji fizični pripravljenosti primerne poti. Na 650 hektarih se na Golovcu srečujejo sprehajalci, tekači, turni in gorski kolesarji, od začetnikov oz. občasnih rekreativcev do izkušenih športnikov. Od kratkohlačnikov do čilih starostnikov. Golovec je tudi prostor, kjer imajo dovolj prostora tudi hišni ljubljenčki z lastniki.

Na Golovcu so bile že v preteklosti urejene učne poti. Z ureditvijo urbanega gozda v projektu URBforDAN pa se je gozdni pedagogiki namenila še posebna pozornost. Poleg tega, da so
učne poti sedaj označene in primerno opisane, je urejenih tudi več učnih točk. Najbolj opazni in obiskani sta gozdni učilnici oziroma učna pripomočka, vitrina za predstavitev avtohtonih drevesnih vrst na Golovcu in gozdni planetarij. Namenjeni sta izobraževanju tako otrok in mladine kot odraslih obiskovalcev. Zadnje leto je bilo leto, ko smo veliko časa preživeli doma in v naravi v bližini svojega doma. Zato smo imeli tudi dovolj časa za razsikovanje najbližje domače okolice. Veliko vas Golovec pozna res dobro, saj ste v gozdu nekoč preživljali veliko več časa, kot v novejšem času. Za marsikoga je bil Golovec edino igrišče, ki ga je poznal. In, če pogledamo skozi sodobne oči lahko rečemo, da je bilo to igrišče zares lepo in veliko. A vidimo, da znajo tudi mlajše generacije ceniti naravo in gozd. Zato nam je v veselje, ko vidimo, da so skupine gozdnega vrca v vrcu Galjevica najbolj zaželene skupine!

Nova urbana oprema na Golovcu je bila dokončno postavljena januarja 2021, konec marca je bila uradna otvoritev. Oprema je bila postavljena oziroma urejena v okviru evropskega projekta
URBforDAN. Poleg učnih točk so bile postavljene tudi informativne, označevalne in usmerjevalne table, v obliki lesenih stebrov oziroma totemov, postavljena pa je tudi nova oprema za obiskovalce, lesene klopi, mize in podesti. Z novo opremo Golovca se obiskovalcem omogoča bolj kakovostno raba gozdnega prostora, obenem pa se tudi ozavešča o spoštljivem vedenju na tem območju, tudi z gozdnim bontonom, ki je sestavni del nekaterih informacijskih totemov. Vsebine za Golovec so bile oblikovane na podlagi strokovnih usmeritev ter predlogov, obravnavane so bile na več delavnicah z uporabniki območja, lastniki zemljišč in različnimi drugimi javnostmi. Od vsega začetka smo pri oblikovanju vsebin in opreme s predlogi sodelovali tudi predstavniki ČS Rudnik, saj smo si dolga leta prizadevali, da se poti po Golovcu primerno označijo in uredijo.

Vstop na Golovec je v naši četrtni skupnosti urejen na treh dostopnih točkah: na spodnjem Rudniku, pri Jesihu (Peruzzijeva) in na Rakovniku. Tam so postavljene informacijske table, stojala za kolesa, na nekaterih lokacijah so urejena tudi nova parkirna mesta (pri Jesihu), na drugih lokacijah je ureditev parkirnih mest v načrtu. Obiščite Golovec, izkoristite ga za aktivno preživljanje prostega časa, rekreacijo, učenje, druženje ali le za prijateljsko srečanje v gozdu. V gozdu je dovolj prostora za vse, če smo obiskovalci kulturni in strpni. Gozdni bonton ni samo to, da skrbimo, da narava ostane taka, kot smo jo dobili, je tudi kultura srečavanja, prijazen pozdrav, zmanjšanje hitrosti na kolesu, pripeti pse na povodce in še veliko majhnih pozornosti, ki nas naredijo bolj zadovoljne.

Foto: Katarina Juvanc Šinkovec, Aliana Moccatello

Članek je bil objavljen v glasilu četrtne skupnosti Rudnik, številka 1, junij 2021.

SORODNI ČLANKI

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja