DOMOV » ŠPORT IN REKREACIJA » Prvak z Golovca

Po mnenju gorskih kolesarjev je Ljubljana eden od najboljših krajev na svetu za vožnjo z gorskim kolesom. Letošnje leto je leto presežkov tudi za kolesarje. Ne samo po doseženih športnih rezultatih, tudi po prodanih kolesih. Kar se pozna tudi na terenu.

Na Golovcu lahko brez problema rečemo, da so že presežene kapacitete glede obiska, kar pomeni, da na trailih nič več ne srečuješ le znanih obrazov. Na poteh se na kakšno sončno popoldne nabere že lepa množica kolesarjev, ki iščejo sprostitev na trenutno petih uradnih spustih različnih težavnosti, Vzpenjači in pa gosti mreži ostalih, recimo jim skritih poti. Poti kljub temu
ostajajo brezplačne za uporabo, v ŠD Golovec trails pa se trudijo, da bi vse kolesarje naučili olikanega vedenja na poteh, ki si jih delijo s pešci. V veliki meri jim to uspeva, saj je kultura večine
kolesarjev dobra, žal pa se, tako kot vedno, najdejo tudi taki, ki jim ni mar za bonton in kulturno obnašanje. V letu, ko smo se veliko gibali na zraku, se vozili s kolesi in se gibali čim bolj individualno, vam predstavljamo mladeniča, doma z Golovca, ki je že kot mlad fant dosegel odlične rezultate v gorsko kolesarskem spustu, Jureta Žabjeka.

Kdo ste, kaj počnete?
Sem gorski kolesar in tekmujem za profesionalno gorsko kolesarsko ekipo Unior Devinci Factory Racing, v disciplini spust.

Kaj je vaš največji uspeh?
Moj največji uspeh je naslov članskega evropskega prvaka, ter uvrstitev med 10 najhitrejših v svetovnem pokalu.

Kje v naši četrtni skupnosti delujete?
V četrtni skupnosti smo z brati začeli graditi gorsko-kolesarske proge. Z namenom vzpodbujanja in organiziranja športno-rekreativnih dejavnosti ter urejanja gorsko kolesarskih poti na Ljubljanskem Golovcu smo leta 2017 ustanovili Športno društvo Golovec trails. Z društvom na Golovcu urejamo kolesarske poti, t.i. traile, skrbimo za športno vzgojo otrok in mladine, usmerjene v kolesarstvo, prizadevamo si za množičnost in popularizacijo kolesarsko–rekreativnih dejavnosti, spodbujamo kvalitetno preživljanje prostega časa v naravi, organiziramo kolesarska tekmovanja in sodelujemo pri razvoju gorsko kolesarskega turizma v Mestni občini Ljubljana.

Se spomnite svoje prve tekme?
Moj prva tekma v lokalnem okolju je bila leta 2011, ko smo skupaj s klubom organizirali manjšo tekmo pred sezono imenovano Zimska liga.

Kako je okolje vplivalo na vas in ukvarjanje z gorskim kolesarstvom?
Živim v neposredni bližini Golovca, kar je bil tudi velik razlog, da sem veliko časa preživel na Golovcu, kjer sem tudi začel svojo gorsko kolesarsko pot.

Kako se počutite v naši četrtni skupnosti in kaj so največje prednosti dela in življenja pri nas?
Največje prednosti so vsekakor neposredna bližina narave. Prav tako pa v četrtni skupnosti lahko najdem praktično vse, kar potrebujem.

Kaj oziroma kje vam je tu najbolj všeč?
Vsekakor Golovec in naše gorsko kolesarske poti oz. z eno besedo, Golovec trails!

Bi s sokrajani oziroma krajani podelili kak nasvet?
V teh časih je gibanje na zraku zelo pomembno, zato pridite tudi vi na Golovec!

Kje in kako lahko z vami stopimo v stik?
Včlanjevanje v ŠD Golovec trails je možno preko spletne strani www.golovectrails.com. Kolesarji vabljeni na naše tečaje, delovne akcije, vodene ture in druge aktivnosti, ki jih izvajamo tekom sezone. Vsi ostali pa na sprehod mimo naših trailov ali pa ogled gorsko kolesarske tekme Enduro 4fun Golovec trails. Spremljajte nas na Facebooku in Instagramu, kjer objavljamo glavne aktivnosti in druge pomembne novice.

Foto: Osebni arhiv
Avtorica: Katarina Šinkovec

Članek je bil objavljen v glasilu četrtne skupnosti Rudnik, številka 3, november 2020.

SORODNI ČLANKI

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja